Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Contacte   | Online Programare la Medic   |  Admin | WebMail

     Română      Русский
Prima pagină  »  Probleme mintale
Probleme mintale
Narcomania

Dupa raspandire,cauze si urmari, narcomania este prima problema colectiva(aparitia socio-patologica) si a doua problema medicala in ceea ce priveste problemele psihiatrice.In ceea ce priveste medicina,psihiatria are legatura cu narcomania care are boli caracteristice,boli ale dependentei.

Dupa raspandire,cauze si urmari, narcomania este prima problema colectiva(aparitia socio-patologica) si a doua problema medicala in ceea ce priveste problemele psihiatrice.In ceea ce priveste medicina,psihiatria are legatura cu narcomania care are boli caracteristice,boli ale dependentei.Foarte des apar modificari psihice,modificari de comportament,modificari ale personalitatii,modificari afective,de mentalitate,dar mai rar boli psihice grave.Narcomania are legatura cu medicina si pentru faptul ca apar modificari psihice si corporale din cauza intoxicatiei cu substantele psihoactive care se consuma.

Cauzele pentru care apar astfel de probleme,se pot clasifica in 4 grupe:

  1. Curiozitatea (rezultatul nesigurantei si emotiile instabile).

-dorinta de a se micsora proasta dispozitie;

-dorinta de a lucra la capacitate maxima;

-tensiunea din societate si dorinta de a se simti bine.

2. Nesiguranta in familie (indepartarea din partea unui parinte,indelungata asteptare,lipsa unui parinte,alcoolul in familie etc.)

3. Schimbarile psihopatologice, cand narcomania este sindromul neurotic sau persoana in cauza are boli psihice grave.

4. Comportamentul invatat,obisnuinta -la inceput se consuma droguri putin cate putin pentru buna dispozitie,iar mai tarziu doza se mareste.

Curiozitatea,intrebarile,comportamentul nesigur in colectivitate nu depinde numai de adolescenta ci si de mediul familial,scolar,dorinta de imitare a diferitelor persoane sau personaje din filme( de cele mai multe ori negative).Dupa gandirea multor persoane, nu trebuie sa se caute din ce cauza se drogheaza tinerii,ci trebuie sa aibe in vedere cum se organizeaza tinerii in colectivitate,sa existe anumite institutii unde tinerii sa aibe diferite si interesante activitati,sa existe persoane si programe sociale care sa aibe legatura directa si indirecta cu narcomania.In scoli sa existe persoane angajate care sa discute cu tinerii astfel de probleme,sa fie implicata si politia si alte organe abilitate.

Definitie

Astazi nu exista o definitie unica a narcomaniei.Exista criterii de diagnosticare in A 10-a Clasificare Internationala a Bolilor(ICB-10),criterii care trebuiesc a fi indeplinite pentru a se pune un diagnostic de dependenta.Criteriile diagnosticarii difera de la dependenta de droguri, la dependenta de alcool si alte substante.

Termenul de narcomanie este nepotrivit,deoarece majoritatea drogurilor nu au origine narcotica( narcos gr.-dumnezeul somnului).

Dependenta de substante psihoactive este starea periodica sau cronica de consumare a substantelor naturale sau sintetice.

 

Caracteristicile dependentei

  • dorinta puternica si necesitatea de aprovizionare;
  • tendinta de crestere a cantitatii drogurilor;
  • dependenta fizica si psihica;
  • daunarea sanatatii si schimbarea functionarii profesionale si colective;

Dependenta psihica este dorinta intensiva de consumare a drogurilor fara semne fizice.

Dependenta fizica presupune aparitia crizei cand se micsoreaza cantitatea de droguri sau nu se consuma si se mareste toleranta,iar persoana in cauza trebuie sa mareasca cantitatea de droguri pentru a ajunge din nou la starea de euforie de la inceput.

Dupa ICB-10 exista patru criterii de consumare a drogurilor:

  • intoxicatia acuta;
  • consumarea fizica a drogurilor (narcofili);
  • abuzul de droguri;
  • dependenta de droguri.

Intrebuintarea mai multor ani a drogurilor duce la schimbarea constiintei in sine si a altora,la schimbarea indelungata a bunei dispozitii si a reactiilor afective.Motivele de vindecare sunt de obicei manipulante si provin din tensiunea familiei si a colectivitatii.Lipsa organizarii in societate duce la astfel de probleme si la imposibilitatea de vindecare totala a tinerilor narcomani.

Peste 90% din persoane au stari depresive in societate si tendinta de a se sinucide.Multi dintre specialisti spun ca depresia si proasta comportare nu depind numai de droguri ci si din cauza unor factori genetici,schimbari genetice care nu se pot pune in evidenta si nici nu se pot explica.

Numarul incercarilor de sinucidere este destul de mare in raport cu numarul populatiei ,si de aceea se spune ca narcomania conduce la sinucidere.

Legatura cu familia este slaba sau nu exista .Nu accepta unde-i este locul in familiei si ce trebuie sa faca.

Una dintre cele mai grele probleme este socializarea, acceptarea acestor persoane in colectivitate.Trebuie sa se aiba in vedere faptul ca aceste persoane nu se resocializeaza ,ele au pierdut controlul ,deoarece nu si-au format caracterul personal, nu au avut unde sa invete anumite reguli in ceea ce priveste comportamentul social si nu stiu nici ce este dragostea,afectiunea sau toleranta.Vindecarea in spital este cea mai  buna solutiei,deoarece in astfel de institutii, organismul se curata de substantele narcotice,dar totodata aici se evita si agresivitatea familiala, si exista programe specifice in ceea ce priveste dezintoxicarea si vindecarea narcomanilor.



Probleme mintale


Particularități al sevrajului și retragerii utilizării transchilizantelor benzodiazepinice Citeşte mai mult...
Informație științific veridică despre depresie Citeşte mai mult...
Problema consumului de alcool este un subiect atât de dezbătut de către specialiştii din întreaga lume, încât există deja foarte multe controverse pe baza acestui subiect. Este consumul moderat de alcool sănătos? Dacă da, ce înseamnă moderat? Consumul excesiv de alcool este egal cu ceea ce numim a fi “alcoolism”? Citeşte mai mult...

Suntem în Viber
+37360299333