Specialiștii Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica au participat la o masă rotundă în Drochia privind conlucrarea actorilor comunitari în vederea combaterii violenței în familie, organizat în colaborare cu Inspectoratul Național de Probațiune
Pe 26 octombrie 2018 specialiștii Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica au participat la o masă rotundă în Drochia privind conlucrarea actorilor comunitari în vederea combaterii violenței în familie, organizat în colaborare cu Inspectoratul Național de Probațiune. A fost organizat un flashmob în fața Consiliului Raional Drochia. La masa rotundă au participat autoritățile raionale, președintele judecătoriei, reprezentanți ai procuraturii și poliției, prestatori de servicii pentru asistența agresorilor și victimelor violenței domestice, reprezentanți UN Women in Moldova și consilierii de probațiune din toate raioanele de nord în frunte cu directorul INP dl. Ghenadie Ceban și șeful biroului regional Nord dl. Mihai Pleșca.
Directorul de programe Arcadie Astrahan a povestit despre serviciile comunitare de sănătate mintală și de diversificarea și integrarea lor inclusiv pentru acordarea asistenței victimelor și agresorilor violenței în familie. În conformitate cu Strategia Națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie pe anii 2018-2023 și a Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 Centrele Comunitare, fiind servicii specializate de psihiatrie, psihologie și incluziune socială sunt desemnate ca verigi importante de ridicare a accesului victimelor și agresorilor la servicii calitative de sănătate, inclusiv susținute de fondurile asigurărilor obligatorii în sănătate. Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica, pioner și lider în crearea și diversificarea serviciilor medico-sociale integrate, în cadrul unui acord de colaborare între Inspectoratul Național de Probațiune gestionează câteva cazuri referite de INP, acordând în mod coordonat și multidisciplinar servicii psiho-sociale calitative și gratuite subiecților probațiunii. Un exemplu bun de prmovat și fortificat privind conlucrarea comunitară multidisciplinară în gestionarea cazurilor complexe care implică persoane cu tulburări mintale și de comportament și dependențe de alcool și droguri, care se confruntă cu probleme de ordine publică, justiție, sănătate, incluziune socială, educație și altele.
În conformitate cu definiția sănătății dată de OMS, problematica fenomenului violenței în familie este întâi de toate o problemă de sănătate mintală, de aceea atât victima cât și agresorul are dreptul la servicii calitative pentru a preveni repetarea comportamentelor violente și a gestiona stările afective de furie în mod constructiv.