Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica a primit în vizită marți, 25 ianuarie, Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Scopul vizitei a fost familiarizarea Comisiei parlamentare cu bunele practici în organizarea Centrelor de Sănătate Mintală din țară.
Marți, 25 ianuarie, IMSP Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica a primit în vizită Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Realizată la invitația CCSM Botanica, vizita a fost organizată drept parte componentă a colaborării fructuoase cu deputații pe domeniul serviciilor psihosociale oferite de către rețeaua de centre comunitare de sănătate mintală din țară.
Astfel, deputații au participat la o sesiune de prezentare a serviciilor multidisciplinare oferite de către Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica și au vizitat toate serviciile dezvoltate de CCSM Botanica: Serviciul Consultativ și Centrul de Zi, Centrul de Criză Mintală, Centrul de Plasament pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități „Respiro”, Locuința Protejată din comuna Tohatin, Centrul de Reabilitare pentru consumatori de substanțe psihoactive Recovery, precum și atelierul protejat, dezvoltat recent in colaborare cu Asociația Obștească Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „Psinclusion”.
În cadrul sesiunii de prezentare, deputații au făcut cunoștință cu istoricul centrelor de sănătate mintală din capitală și, implicit, a CCSM Botanica, parcursul dezvoltării acestora, procesele de ajustare a legislației pentru a asigura dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală din țară, dar și detalii despre serviciile dezvoltate, în exclusivitate, de CCSM Botanica. Ulterior delegația a vizitat și a avut posibilitatea să facă cunoștință cu beneficiarii serviciilor multidisciplinare oferite, să vadă și să aprecieze condițiile de plasament și metodele de management de caz individual.
„Am vrut să înțelegem cum arată, în practică, serviciile prestate de un centru-model și în ce măsură aceste servicii ar putea fi dezvoltate de către alte centre comunitare de sănătate mintală din țară” a explicat Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. „Ca urmare a acestei vizite, Comisia parlamentară urmează să discute în detaliu, inclusiv cu Compania Națională de Asigurări în Medicină subiectul finanțării adecvate a centrelor de sănătate mintală și împreună cu Ministerul (n.a. Sănătății) să stabilească mecanismele normative și organizaționale necesare, pentru ca ceea ce am văzut la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica să nu fie o excepție, ci o regulă la nivel de țară” a adăugat deputatul.
„Pentru noi această activitate este o misiune - să adoptăm cele mai bune practici la nivel internațional și să asigurăm servicii integrate și continuate bazate pe necesitățile reale ale celor mai vulnerabili beneficiari. Ne bucură foarte mult că colegii deputați se interesează la firul ierbii despre serviciile în sănătate mintală și provocările din domeniu, care este unul foarte complex și dificil” a subliniat Arcadie Astrahan, director de programe la CCSM Botanica.