Psihoterapia este tratamentul prin metode psihologice (conversaționale) administrate pentru schimbarea în mod dirijat și dorit a gândirii, emoțiilor și comportamentelor clientului pentru depășirea problemelor practice și ușurarea suferințelor psihologice (definiția științifică aici). Scopul principal al psihoterapiei este să ajute persoana suferindă să-și (re)capete bunăstarea și funcționarea armonioasă în situațiile de viață în modul semnificativ pentru ea.
Spre deosebire de consilierea psihologică, psihoterapia influențează modul de funcționare cognitiv, emoțional și comportamental al clientului și nu se axează doar pe acomodarea acestuia prin evitarea sau modificarea situațiilor de viață sau a relațiilor.
Psihoterapia folosește o gamă largă de tehnici. Un element comun cardinal, indiferent de orientarea teoretică este relația terapeutică între terapeut(terapeuți) și client(clienți).
Specialiștii centrului, fiind formați în psihoterapia integrativă folosesc diferite tehnici și metode, inclusiv psihoterpia rațional-emotivă și comportamentală, psihanaliza, gestalt terapia, mindfulness și altele, în dependență de specificul problemei și preferințele clientului.
Psihoterapia este extrem de efectivă în tulburările neurotice - anxietate, fobii, tulburare obsesiv compulsivă, depresie medie și ușoară, tulburările de stres posttraumatică și altele. Tot mai frecvent psihoterapia cognitiv comportamentală este folosită în tratamentul tulburărilor mentale severe, inclusiv schizofrenia, depresia majoră, tulburările bipolare, etc.
În dependență de caz un curs de psihoterapie poate dura de la 4 săptămâni la un an și mai mult.